DIY: Keuken make-over

Dat de ‘vorige’ keuken niet onze smaak was, wisten we al vanaf het moment dat we dit huis binnenstapten. Maar een nieuwe keuken? Nee…. Deze keuken was nog splinternieuw!

Om je even een beeld te geven van hoe onze keuken er eerst uit zag:

Wit, druk, hoog, volgebouwd… Noem het maar op. Gewoon niet onze smaak. Ik had al eens besloten om andere grepen op de kastjes te maken (er zaten eerst van die glimmende dingen op), maar nee ook dat maakte niet echt het verschil. Na het tig keer over een keuken verbouwing te hebben gehad, was ik er wel klaar mee en wou ik gewoon aan de slag! (Tsjah ik heb niet altijd wat te willen, René moet er natuurlijk ook tijd voor/zin in hebben….) Máár, deze keer gingen we gelukkig snel aan de slag. We hadden niet echt een plan. Wat we wél wisten, is dat de bovenkastjes eraf moesten, de kastjes geverfd moesten worden, we een ander aanrechtblad wilden en eigenlijk ook andere tegels. En we zijn maar gewoon begonnen. Vaak kom je er tijdens de verbouwing wel achter hoe je het precies wilt hebben. We zijn de volgende dag naar de Karwei gereden, hebben zwarte verf gehaald (geïnspireerd door Pinterest) en ik ben begonnen met de kastjes te verven. René heeft diezelfde dag nog de bovenkastjes eraf gehaald. En ook de inbouwkoelkast moest eraan geloven, want op marktplaats vond ik een prachtige, zwarte Smeg koelkast 

In één middag had ik alle kastjes geverfd en de dag erna konden ze er weer op. Het droogde super snel en dekte ook bijna in één keer. Ik kan je echter wel aanraden… Gebruik een primer, daar was ik te eigenwijs en ongeduldig voor, waardoor nu de verf op sommige plekken alweer los laat… Zo blijven we bezig hè 😂 Inmiddels waren we er ook over uit dat het aanrecht van beton moest worden en dat we dit zelf gingen storten. René heeft wat filmpjes opgezocht en wat tips gekregen van kennissen, waarna hij, samen met de vriend van zijn zusje, het eerste deel heeft gestort. Dit moest ongeveer 6 weken drogen (1 week per cm dikte). Ze konden natuurlijk 😅 niet zo lang wachten, dus hebben ze hem eerder uit de bekisting gehaald en dat ging gelukkig goed! Des te beter, want nu konden we het tweede deel ook sneller storten! In de weken dat het blad moest drogen, hebben we (of eigenlijk René) de tegels eruit gesloopt.

Dat ging best makkelijk, maar die lijmresten…. Pff, voor geen mogelijkheid eraf te krijgen. Dus hebben we maar besloten om de hele gipsplaten eraf te slopen en er weer nieuwe in te zetten. Onder die gipsplaten zaten trouwens die mooie houten platen (te zien op de foto hierboven), ook nog even getwijfeld om daar iets mee te doen, maar dat vonden we toch niet echt praktisch. René heeft er nieuwe gipsplaten in gezet en die hebben we laten stucen.

Na het stucen kwamen we toe aan het volgende project: de tegels. Wij hebben gekozen voor Fryske ambachtelijke witjes, mooi en tijdloos. Bij het Friese tegelboertje in Franeker hebben we (voor een spotprijs!) witjes gescoord. We kregen zelfs een rondleiding met uitleg over hoe de witjes worden gemaakt, extra leuk natuurlijk! Het plaatsen van de witjes hebben we ook zelf gedaan, dat bespaart veel geld en het is helemaal niet zo moeilijk. Het voordeel van de witjes is dat ze niet allemaal even recht zijn, dat maakt het tegelen ook wel iets makkelijker. Als het een beetje scheef zit, is het niet erg; dat is juist de charme van deze tegels.

Jaaa…. En dan was daar eindelijk hét moment…. Het plaatsen van het betonnen blad! Ik was die dag aan het werk en dat is misschien maar beter ook. Ze kunnen mij daar helemaal niet bij gebruiken, daar ben ik veel te zenuwachtig voor haha… Stel je voor, het blad breekt o.i.d…. Maar gelukkig kreeg ik appjes dat alles goed ging! Er zitten een paar kleine scheurtjes in, maar daar hou ik juist wel van. Van mij hoeft het niet allemaal zo strak. We hebben het blad nog behandeld met een beton sealer, het blad is hierdoor wel iets donkerder geworden, maar daar ontkom je denk ik niet aan. René heeft mij met opzet geen foto’s gestuurd, dus het was echt een verrassing toen ik thuiskwam. En wat was (BEN!) ik blij met het resultaat! Wát een verschil… Van een witte keuken, met bovenkastjes, een inbouwkoelkast en een blad van fineer… Naar een zwarte keuken, stoere oude kaasplank in plaats van bovenkastjes, Smeg koelkast en een betonnen blad! En dat (bijna) allemaal door onszelf gedaan, daar ben ik trots op! En het scheelt ook nog eens een hoop geld!

Ik ben nu natuurlijk ook heel benieuwd wat jullie van onze keuken make-over vinden en zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat

 

 

9 Comments
Eerder bericht
juli 4, 2018
Volgend bericht
juli 4, 2018

9 Reacties

 • Andrea de Groot

  Super mooi geworden Fenna! En des te meer eer omdat jullie het zelf hebben gefixt! Andrea X

 • Nina

  Leuk maat, en mooi wurden.
  En kest mooi skrowe, het least fijn!

 • Mem

  Hjir kin jim trots op wéze. It is echt prachtig mooi wurden. En blogs skriuwe giet dy ek goed ôf . Tút Mem

 • Eline van Sukhi.nl

  Wat een prachtige make-over en wat een mooi resultaat!

  Groetjes,
  Eline van Sukhi.nl

 • Jessie

  Hai! Wat een super gave keuken. Ik ben zelf ook van plan om mijn keuken te schilderen maar mijn kastjes zijn van MDF. Waar zijn uw kastjes van en hoe heeft u ze geschilderd?

  • Fenna Tijsma

   Hai Jessie, bedankt voor je compliment! En excuses voor de late reactie… Leuk dat je van plan bent om je keuken te schilderen! 🙂 Onze kastjes zijn van fineer en ik heb ze geverfd met een roller, meteen over de kastjes heen. Dat kan ik je echter niet aanraden! Ik zou de kastjes eerst licht opschuren, vervolgens eerst een primer aanbrengen en dan de uiteindelijke verf. Zonder primer beschadigd het erg snel namelijk. Succes! 🙂

 • natascha

  mooi! Met welke kleur voeg zijn de witjes gevoegd?

Laat een reactie achter